• Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

  Veilig en verbindend sportklimaat centraal bij SV Concordia Wehl

  Naast voetbalzaken, is het verder bouwen aan een veilig, positief en verbindend sportklimaat belangrijk voor SV Concordia Wehl.
  Net als de overheid vindt ook SV Concordia Wehl het van groot belang dat kinderen veilig kunnen sporten en spelen. In het clubgebouw hangen er posters met gedragsregels over hoe je met elkaar hoort om te gaan. Steeds meer sportverenigingen stellen een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan en verplichten vrijwilligers, die met minderjarigen te doen hebben, om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.

  In de Algemene Ledenvergadering van 19 oktober 2015 is het akkoord gegeven om Simone Pastoors per 1 januari 2016 als VCP aan te stellen en is tevens bepaald dat Theo Jansen, coördinator VOG, voor alle vrijwilligers, die met minderjarigen te doen hebben, een gratis VOG aanvraagt. De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, waaruit blijkt dat het gedrag van de vrijwilliger geen bezwaar oplevert voor het werken met minderjarigen. Een VOG is een van de maatregelen die een sportclub kan nemen, om de kans op seksuele intimidatie te verkleinen. Het geeft meer zekerheid over het verleden van (nieuwe) coaches, trainers, begeleiders, verzorgers en verenigingsscheidsrechters. Ook vermindert het de kans dat personen, die eerder de fout zijn ingegaan, een functie bij een sportvereniging kunnen uitoefenen. Door voor iedereen die in zijn functie in aanraking komt met minderjarigen een VOG aan te vragen, laat zien dat Concordia de veiligheid van leden
  serieus neemt.

  Hoe werkt de VOG?
  Met ingang van het seizoen 2016-2017 is Concordia gestart met het invoeren van de VOG. De voorbereidingen hiervoor zijn al een aantal maanden bezig. Alle personen die bij Concordia te maken hebben met jeugd en/of jongeren zijn verplicht deze VOG te overhandigen. Binnenkort ontvangen de vrijwilligers, die daarvoor in aanmerking komen, een mail van Dienst Justis met een link en code. Via deze link kunt u met uw Digid inloggen en controleren of de vermelde gegevens juist zijn. Daarna kunt u de VOG definitief maken. Binnen 4 weken ontvangt u de VOG per post. De originele VOG moet samen met een ondertekende gedragscode in de speciaal daarvoor bestemde brievenbus in het clubgebouw worden gedeponeerd. Theo Jansen is de enige die hiervan de sleutel heeft.

  Mocht u vragen over de VOG hebben neem dan contact op met coördinator Theo Jansen via t.jansen13@concepts.nl